Van Der Linden, Maria Cyrilla

Versie door Kgv (overleg | bijdragen) op 6 jan 2018 om 16:02
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Religieuze,

Zij wordt op 25 december 1901 geboren in Veghel[1] en zij overlijdt op 3 juni 2008 in Uden[2]. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelt zij een belangrijke rol in de verzetsbeweging in Kerkrade. Zij is ere-lid van de Old Hickory Division Association.

Algemeen

Zij is het 13e kind in een rij van 16. Als zij opgroeit, wenst zij in het onderwijs werkzaam te zijn en later wil zij als missiezuster uitgezonden te worden. In 1923 treedt zij in, in het klooster van Baexem. Het klooster behoort tot de orde van de Dienaressen van de Heilige Geest die ook wel de Blauwe Zusters genoemd worden. In het klooster krijgt zij haar naam: Zuster Epiphana.

Uitgezonden wordt zij niet, maar komt terecht in de wijkverpleging in Treebeek. Wanneer zij in 1928 klaar staat om uitgezonden te worden naar Flores, Nederlands-Indië, moet zij een zieke collega in Kerkrade vervangen. Zij wordt hier hoofd van de zusters die de wijkverpleging doen vanuit het Maria Oord.

Op eerste kerstdag 2006 viert zij haar 105de verjaardag in het retraitehuis van de orde Dienaressen van de Heilige Geest in Uden. Zij geeft dan aan trots te zijn op de pauselijke onderscheiding "Benemerenti" die ze kort daarvoor, voor haar 80-jarig lidmaatschap van de orde Dienaressen van de Heilige Geest mag ontvangen. Een groot artikel in dagblad De Telegraaf omlijst haar 106de verjaardag in 2007.

Tweede Wereldoorlog

Gedurende de Tweede Wereldoorlog is zij tevens secretaresse van dokter Appelman. Hij houdt spreekuur in het Groene Kruisgebouw achter het raadhuis. Hier is ook het consultatiebureau gevestigd. Via deze longarts, maar vooral aalmoezenier Beel, raakt zij betrokken bij de verzetsbeweging.

Na de oorlog vangt zij op de Domaniale Mijn vluchtelingen uit werkkampen op. Op 28 augustus 1947 vertrekt zij in opdracht van haar Moeder Overste naar een klooster te Zwitserland. In 1982 wordt aan haar het verzetherdenkingskruis uitgereikt.

Referenties

Indien de bron van (delen van) bovenstaande informatie bekend is, is dit hier beneden vermeld.