KGV:DDL artikel 10 juni

Versie door Kgv (overleg | bijdragen) op 4 nov 2016 om 16:26 (2 revisions imported)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Op 10 Juni verschijnt in dagblad De Limburger een interview met Ruud Habets over deze site. Dit interview is hieronder weergegeven.

Op Internet bladeren in encyclopedie Kerkrade
Door Chantal Hamers
Wanneer maakten de Bokkerijders Kerkrade onveilig? En hoe heette de eerste carnavalsprins? Driehonderd wetenswaardigheden over Kerkrade zijn te vinden in de encyclopedie van Kerkrade op Internet. Een uit de hand gelopen hobby van vijf computerfanaten, in de stichting Kerkrade Gisteren en Vandaag.
KERKRADE
Het voordeel van een encyclopedie op Internet is dat je niet ziet hoe omvangrijk die is, stelt initiatiefnemer Ruud Habets. Het werkt remmend als je iets wilt weten en in een dikke klapper moet gaan bladeren. Op Internet typ je het trefwoord in waarover je meer wilt weten en heb je sneller gevonden wat je zoekt.Een Amsterdams toeristenbureau kwam Habets via de scouting op het spoor toen ze een speurtocht voor Canadezen op touw wilde laten zetten. Het enige dat Kerkrade te bieden heeft, is het mijnbouwverleden, was Habetseerste gedachte. Nu blijkt dat er zoveel meer is. Als je alleen al kijkt naar het muziekleven en theaterprodukties.Zijn inventarisatie aan bezienswaardigheden leidde tot een boekje voor de buitenlandse gasten en dat boekje was op zijn beurt weer de basis voor de encyclopedie.
We willen de aandacht een beetje afleiden van het mijngebeuren. Met regelmaat van de klok halen we cd's van plaatselijke vedetten naar voren. Het gaat soms best ver, geeft Habets grijnzend toe. Neem het aantal bomaanslagen in de Tweede Wereldoorlog in Kerkrade. Daar staan zelfs plaats en tijdstip bij. Eigenlijk belachelijk. Maar ouderen kunnen zich dat als de dag van gisteren herinneren.
Waarom een encyclopedie? Tja, je hebt van die projectjes waarbij je niet kunt beredeneren waarom je het doet... Habets kijkt peinzend voor zich uit. Waarom gaat iemand om vijf uur 's ochtends met zijn hengeltje aan de waterkant zitten? Ik denk dat het toegankelijk maken van informatie de belangrijkste drijfveer is. En als ik naar de anderen kijk, voor hen geldt dat ze willen vasthouden aan typisch Kerkraadse zaken. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat gezegdes en de herinnering aan gebeurtenissen verloren gaan. Als er iets op de markt kwam, hadden die telkens een onderwerp: wegkruisen, kapelletjes. De grote samenhang is er niet en de bedoeling van de encyclopedie is dat die samenhang er wel is.
Habets en consorten kozen voor de elektronische snelweg omdat een papieren naslagwerk lastig en duur is. Bovendien zijn de vijf hun site gestart om elkaar te informeren over ieders bevindingen. Dat was in '94. Zo gaat Habets een paar duizend jaar terug in de jaartelling: de bodem, de waterstand, de beesten die hier toen leefden en de vondsten uit bijvoorbeeld de Romeinse tijd.
Inmiddels hebben circa 750 belangstellenden in de elektronische encyclopedie gesnuffeld. Dat aantal zegt me niet zoveel. Ik vind het leuk om te zien dat mensen die ge-emigreerd zijn naar Amerika of Australie de pagina's bezoeken. Zo kunnen ze toch contact houden met hun geboortegrond.
Bijna vanzelfsprekend krijgt Rolduc de meeste aandacht op Internet. Een handig visitekaartje voor de gemeente, die zelf ook Internetpagina's maakt. Er staat alleen niks tegenover, lacht Ruud Habets. Hij noemt de informatie die de gemeente via Internet geeft vrij statisch maar wel goed. Wethouder Maurice Kohlen ziet de stichting Kerkrade Gisteren en Vandaag niet als concurrent. Wat daarop staat is aanvullend. Prima Ik heb geen concurrent, wij als overheid moeten in 2002 minstens een kwart van onze informatie op Internet hebben staan.
Ook de stichting Kerkrade Gisteren en Vandaag heeft de handen vol aan Internet. Driehonderd van de duizend geplande onderwerpen staan nu op het net. Er gebeurt elke dag wel wat in Kerkrade. Wat dat betreft is de encyclopedie op Internet een never ending story.
-De encyclopedie van kerkrade is te vinden op: www.xs4all.nl/~kgv/.