Gemeenschapshuis Holz

Versie door Kgv (overleg | bijdragen) op 29 dec 2018 om 13:14
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Gemeenschapshuis aan de Lambertistraat op de Holz.

Het huidige gebouw wordt in eerste instantie gebouwd als Lagere School gebouw voor de Jongensschool St. Tarcisius. Later (tegenwoordig) wordt het gebouw als parochiehuis ingezet.

De achterbouw is het originele gemeenschapshuis waarvan de bouw start in 1964. De opening vindt plaats op 15 april 1966. Sinds jaar en dag is hier Scoutinggroep Charles de Foucauld gevestigd. Na de opheffing van deze groep, is Scoutinggroep St. Lambertus er gevestigd, sinds het midden van de jaren 90 van de 20e Eeuw. Deze groep hout op 1 januari 20127 op te bestaan. Naast de achterbouw is een loods van Kirchröatsjer Vasteloavends Verain Alaaf Kirchroa 1936 gebouwd waarin hun wagens voor de carnavalsoptocht zijn opgeslagen.

De gebouwen en het achterplein worden in eerste instantie beheerd door Gemeenschapshuis Holz (stichting) die tevens eigenaar van de objecten is. Op 16 augustus 2005 wordt het beheer overgedragen aan een interim bestuur en worden de objecten verkocht aan de Gemeente Kerkrade. Dit bestuur wordt in Januari 2006 omgevormd tot het definitieve bestuur van de Stichting Beheer en Exploitatie Multicultureel Dienstencentrum Holz. Ook wordt dan een nieuwe beheerder aangesteld. Het gebouw gaat tevens verder onder de naam Catharinahoes.

In 2011 wordt het gemeenschapshuis verbouwd voor een bedrag van € 823.000,--. Het wordt heropend op 28 october van dat jaar door wethouder Caroline Szalata.

Exploitatie

Verenigingslokaal

Een aantal verenigingen heeft het Catharinahoes als verenigingslokaal. Na de renovatie in 2010 kent dit aantal een sterk verloop. Onderstaand overzicht bevat dan ook, niet meer hier gevestigde verenigingen.

Achterbouw

Referenties

Indien de bron van (delen van) bovenstaande informatie bekend is, is dit hier beneden vermeld.

  1. 1Kerkrade dd week 34 van 2016
  2. Via Limburg dd 20181107 pg 11