Café Kousen

Versie door Kgv (overleg | bijdragen) op 3 mrt 2017 om 21:56
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Horecagelegenheid,

Dit café ligt op de hoek Dr. Ackensplein - Pannesheiderstraat. De periode waarin dit pand aanwezig is, is vooralsnog onbekend.

Op 19 januari 1941 is dit café het toneel van een vechtpartij waarin verschillende rollen zijn weggelegd voor Nederlanders, Duitsers en NSB-ers.

Laat op de avond stapt een twintig-tal Duitsland-gezinde personen het café binnen en provoceren de aanwezige Nederlands-gezinde gasten. De waard probeert erger te voorkomen en vraagt de stamgasten het pand te verlaten, aangezien het nagenoeg sluitingstijd is. Deze geven hieraan gevolg. De nieuwe gasten zijn niet overtuigd, maar worden onder fysieke dwang ook naar buiten gezet. Hierbij loopt het café schade op aan interieur, rolluiken en voordeur. Het pand loopt ook aan de buitenkant schade op en op gegeven moment wordt het pad beschoten. Bij deze beschieting wordt de zoon van de kastelein in een long geraakt. Nadat de politie verschijnt, verstomt het geweld. Ook komt een Duitse patrouille van de Gestapo poolshoogte nemen, maar is alweer even snel weg. De kogel in de long van de zoon van de kastelein kan niet operatief verwijderd worden, maar de zoon overleeft de aanslag wel.