Wijngracht

Wijngracht-foto-0000-a.jpg
Fb-wijngracht-wimkrahmer-20180301-c.jpg

De Wijngracht loopt van origine in het verlengde van de Kerkradersteenweg vanaf de Bril tot aan de Hoofdstraat (zie afbeelding).

Algemeen

Sinds de openstelling in 1786 is de Wijngracht een onderdeel van de door abdij Rolduc (abt Chaineux, Petrus Joseph) aangelegde steenweg van de Holz naar Valkenhuizen. Daarvoor is de weg al een belangrijk onderdeel van de middeleeuwse handelsweg tussen Keulen en Vlaanderen. Over deze weg wordt in westelijke richting voornamelijke wijn uit het Rijnland vervoert hetgeen aanleiding tot de naamgeving is[1]. In oostelijke richting wordt voornamelijk Engelse wol vervoerd. Door een ingrijpende renovatie ontstaat in 1978 het Wijngrachtcomplex. De Wijngracht loopt nu langs het ziekenhuis en sluit aan op de Mozartstraat. Voor de bouw van het Wijngrachtcomplex moet onder andere Hotel-restaurant Koningin Wilhelmina wijken.

Rond 1490 ligt op de naar het zuiden gelegen helling een wijngaard, waaraan de Wijngracht haar naam ontleent. De wijngaard is op dat moment eigendom van Anstelen, van Goswijn. De naamgeving dateert van 12 december 1919.

Aan de wijngracht liggen in bepaalde periodes het St. Jozef ziekenhuis, de Vroedvrouwenschool, Heigracht, Respijthuis Parkstad.

Afbeeldingen

Meer afbeeldingen die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden in de categorie: Wijngracht


Referenties

Indien de bron van (delen van) bovenstaande informatie bekend is, is dit hier beneden vermeld.