Vliegtuigcrash B17 F

Julia bovengronds extra.jpg

Gebeurtenis,

Op 14 oktober 1943 wordt een Amerikaans vliegtuig neergeschoten boven Eygelshoven[1]. De linker vleugel en de staart komen terecht vlak achter het terrein van Mijnbedrijf Julia. De cockpit komt over de grens terecht in Finkenrath (D)[2][3]. De B17 F met registratienummer 42-3436 / WF-R vertrekt die dag rond 10:15 vanaf Chelveston (UK). Het doel van de missie is om fabrieken in Schweinfurt te bombarderen. Tegen 13:45 wordt het vliegtuig neergeschoten door Duitse gevechtsvliegtuigen[4]. Een daarvan, gaat zelf aan de gevechten ook ten onder en crasht in de Eygelshovenerweg[5].

Op 13 oktober 2018 wordt door Jos Som en een familielid[6] van een bemanningslid een gedenksteen onthuld op het kerkhof aan de Rimburgerweg[7].

Crew

Arthur Linrud, Hosea Crawford, Dominic Lepore en Benjamin Roberts landen met hun parachute dicht bij de staart, worden opgepakt en belanden via Maastricht, Amsterdam, Frankfurt, Krems in Braunau am Inn waar zij op 3 mei 1945 bevreid worden. Dennis McDarby gaat naar Zagan (Polen) en daarna naar Moosburg in Beieren waar hij op 29 april 1945 bevrijd wordt. Navigator William Martin en boordschutter Harvey Manley worden buiten het toestel dood aangetroffen en worden begraven in Merkstein. Boordschutters Leonard Henlin en Robert Wells overlijden ook ter plekke en worden begraven te Maastricht. Wells wordt in 1948 herbegraven in Amerika. Luitenant Donald Breeden is nooit aangetroffen en wordt daarom een jaar en een dag later doodverklaard. Het vermoeden bestaat dat hij begraven is in de graven van Manley en/of Martin die beiden in Margraten zijn begraven.

De bemanning:

Verder

Referenties

Indien de bron van (delen van) bovenstaande informatie bekend is, is dit hier beneden vermeld.