Veldeke

Dialectvereniging,

Dit is een Limburgse stichting (opgericht in 1926) die zich bezighoudt met de verschillende Limburgse dialecten.

Zij is genoemd naar Hendrik van Veldeke. Hij is de eerste met naam bekende schrijver en minnezanger uit de Nederlandse literatuur en wordt in de 12e Eeuw geboren in Spalbeek bij Hasselt en leeft en werkt in Maastricht, Kleef en Thüringen. Aan het hof van keizer Frederik Barbarossa oogst hij met zijn werk grote roem. Verder blijft zijn leven in een waas gehuld. Op zijn leven is het boek De droom van de minnezanger van Weelen, Paul gebaseerd.

Tussen 1992 en 2013 kent de vereniging de Veldeke Literatuurprijs toe. Een aantal Kerkradenaren ontvangen deze prijs. De prijs is daarna vervangen door het Veldeke Verhaole Concours.

Kring Heerlen

Het Kerkraadse dialect is tegenwoordig (zeker in de periode 2005-2006) ingedeeld bij de activiteiten van Kring Heerlen. Dit is in zoverre vreemd, dat het dialect zelf, beter aansluit bij het dialect van Krink Um Mamelis.

Declamatiewedstrijd

Lokale voorronde

2015
2011
2008

Op 24 april 2005 houdt deze Kring voor het eerst een declamatiewedstrijd in de Openbare Bibliotheek in Kerkrade. Het is een voorronde voor de provinciale wedstrijd. Deze eerste wedstrijd wordt gewonnen door Wetzels, Miguelle. Later wordt de wedstrijd ook op andere plekken gehouden. In de volgende jaren hebben de volgende kinderen gewonnen.

? Jaar Groep 3/4 Groep 5/6 Groep 7/8 Jury
2016 Jip Haagen Alina Huntjens Noor Vanhommerig Entertainment door Canta Young, Puur Muur.
2015 Chloé Pötgens Ian Essers Incke Herpers De provinciale wedstrijd wordt gehouden op 16 mei van dat jaar in het Cultuurhuis in Heerlen. Chloé wordt dan derde in haar categorie[1]. Noor Vanhommerig eveneens (hoewel hier niet genoemd als winnares).
2014
2013 Janneke Herpers Tatum Körver Luuk Mohnen
2012
2011 Luna Muijrers Gianna Hofman Céline Palmen Dhr. Maurice Hinzen (dialectschrijver), Mw. Tummers, Annie (dialectschrijfster, lid Dialek Verain), Mevr. Pouwels, Mariechelle (docent en toneelspeelster) meer info...
2010 Fabiënne Hinzen Ivy Kockelkorn Joëlle Thelen Hub Vreuls, Hub Didderen, mevr. Pouwels, Mariechelle meer info...
2009 Lynn Helebrand Femke Philippens Lotte Kloprogge meer info...
2008 Femke Phillipens Joëlle Thelen Wetzels, Solange onder andere: Loek van de Weijer
2007 Femke Phillipens Joëlle Thelen Wetzels, Solange Tummers, Annie, Loek van de Weijer, Pouwels, Vivian
2006
2005 Wetzels, Miguelle

eindronde

Winnaars:

2013
Noor Vanhommerig (groep 5/6, 2e plaats), Luuk Mohnen (groep 7/8, 1e plaats)

Kring Kerkrade

Deze kring wordt op gegeven moment opgericht door Roukens, Winand. Deze vereniging groeit later uit tot Dialectvereniging Kirchröadsjer Plat.

Verder

Referenties

Indien de bron van (delen van) bovenstaande informatie bekend is, is dit hier beneden vermeld.

  1. Senior bledsje jr 17 nr. 2 pg 8