Politie

Gemeentelijke Dienst,

Algemeen

De lokatie van de gemeentelijke Politie is reeds op verschillende lokaties gehuisvest.

Kaalheidersteenweg

In 1976 beginnen de besprekingen om te komen tot een gezamenlijke huisvesting van het Kerkraadse politiekorps[1]. Bij de eerste steenlegging van het politiebureau aan de Kaalheidersteenweg is de sluitsteen gebruikt van Hoeve Bril. Het gebouw is ontworpen door Bisscheroux, Laurens. Het budget bedraagt fl 7.053.274,- voor het gebouw en fl 768.000,- voor de sporthal. Sinds 1993 is het politieapparaat verenigd in regio's. Het gebouw wordt geopend op 31 augustus 1979.

Een aantal maanden is de Basiseenheid Kerkrade-Centrum gevestigd in noodgebouwen aan de Onze Lieve Vrouwestraat, nabij de kruising met de Holzstraat, Hoofdstraat en Kruisstraat. In 2000 steekt Burgemeester Wöltgens, M.A.M (Thijs) de eerste schop in de grond voor een definitieve huisvesting aan de Ailbertuslaan. 4 Jaar later vertrekt de Basiseenheid daar met vooralsnog onbekende bestemming.

Commissaris

Afbeeldingen

Burgernet

Het landelijk initiatief Burgernet is vanaf september 2012 ook in Kerkrade beschikbaar. Wanneer u deelnemer bent, ontvangt u een spraak- of sms-bericht met het verzoek in uw buurt uit te kijken naar een persoon of voertuig. Heeft u informatie dan kunt u rechtstreeks met de meldkamer bellen via het gratis Burgernetnummer 0800-0011.

Burgernet wordt ingezet bij bijvoorbeeld:

  • diefstal of inbraak
  • doorrijden na een aanrijding
  • beroving
  • vermiste personen

Gemeente Kerkrade stimuleert de deelname in het voorjaar van 2015 waardoor het aantal deelnemers rond de zomer van dat jaar stijgt van 7,8% naar 13,1% van het aantal Kerkradenaren. Het streven is 16,5%.

Trivia

  • De dienst haalt in januari 2015 het landelijke nieuws wanneer een 38-jarige agent van de dienst aangehouden wordt op verdenking van ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en schending van de geheimhoudingsplicht.

Verder

Referenties

Indien de bron van (delen van) bovenstaande informatie bekend is, is dit hier beneden vermeld.

  1. Kerkrade Onderweg deel XX pg 190