D'Hont, Pieter

(Doorverwezen vanaf Pieter d'Hont)

Kunstenaar,

Hij wordt geboren in Hilversum op 24 april 1917 en hij overlijdt in Utrecht op 12 juni 1997 en is een Nederlands beeldend kunstenaar, vooral bekend als beeldhouwer. Hij is de officieuze stadsbeeldhouwer van Utrecht en heeft daar vele beelden achter gelaten waaronder het beeld van Anne Frank, waar nog iedere dag bloemen bij gelegd worden.

Het meeste bekendheid krijgt hij met het beeldje Edison, dat ieder jaar wordt uitgereikt tijdens het Edison Music Awards (vroeger bekend als het Grand Gala du Disc). Andere hoogtepunten uit zijn werk zijn de fontein in Zutphen en het enorme reliëf in het RIVM in Bilthoven dat hij samen met Arie Teeuwisse maakt. Daarnaast portretteert hij vele bekende Nederlanders waaronder Koningin Beatrix. Zijn werk is figuratief en beïnvloed door zijn leraar Jan Bronner en diens opvatting over "kunst in dienst van de samenleving". Vroeg werk is dan ook vooral beeldhouwwerk als ornament aan gebouwen, met duidelijke Amsterdamse School invloeden. Later concentreert hij zich meer op het vrijstaand ruimtelijke beeld. Waarbij hij de beelden niet langer polijst, maar de structuur van de klei tot onderdeel maakt van de expressieve kracht van het beeld.

4 Beelden van zijn hand zijn in het openbaar in Kerkrade te bezichtigen. Zij zijn opgenomen in het boekwerk Kerkrade, een stad als beeldentuin. Het beeld Drinkend paard uit 1984 bij Kasteel Erenstein wordt niet in dat boek vermeld.

  1. Kind op kermispaard
  2. Gesprek
  3. Vader en zoon