Cranenweier

(Doorverwezen vanaf Kraneweier)
Kraneweijer-2014-corinekrousen.jpg
Kerkrade-Groene Long
GeoInfo
Cranenweijer.jpg

Dit is een verzameling vijvers en stuwmeer in het dal van het Kaffebergsbos en Erensteinerbos, parallel aan de Cranenweierweg. De Cranenweier (ook wel gespeld als Cranenweyer) wordt gevoed vanuit de Anstelerbeek. Het water gaat na de stuw verder onder de spoorlijn Eygelshoven / Chevremont door, waarna het in de Anselderbeek terecht komt. De Cranenweier ligt in het gebied dat Groene Long genoemd wordt en dat op haar beurt weer in het gebied Park Gravenrode ligt.

Algemeen

De naamgeving vindt plaats op 30 augustus 1974. Het Kadasterboek Kerkrade van 1771 vermeldt een stuk land, gelegen an der Cranen weyer (weyer = vijver). Het behoort tot het domein van Erenstein. De vijver zelf bevindt zich ter plaatse van het zuidelijk gedeelte van het tegenwoordige stuwmeer. De Cranenweier beslaat een oppervlakte van ongeveer 20 ha. Hij heeft een regulerende functie (voorkoming van wateroverlast in de voormalige gemeente Eygelshoven en van overbelasting van de Worm) en een recreatieve functie (ligging in recreatiegebied, visvijver met ongeveer 500 visplaatsen en voormalige roeivijver). Onderstaande fotos geven een indruk van het recreatieve deel.

In Nederland komen op diverse plaatsen stuwen voor. Meestal worden deze gebruikt om in een gedeelte van een rivier scheepvaart mogelijk te maken. Een stuwmeer ontstaat wanneer de stuw het water tegenhoudt en het voorliggende land onder water stroomt. Daarvan is er in Nederland maar 1 voorbeeld: De Cranenweier.

Afbeeldingen

Waterloop Voeding Worm
voorganger Cranenweier opvolging
Anstelerbeek 0000 - 0000 Anselderbeek