Jroeës Kirchröadsj Klonekonkoer

2007220-klonetrekke-1065.jpg

Het evenement borduurt voort op het success van het klonetrekke van Vasteloavendsverain Kirchroa-West dat daar in 1958 begint.

Algemeen

Dat evenement wordt in 1960 door Sprokel, Frits (dan, Frits I) naar het centrum gecopieërd wanneer de KRO aankondigt televisieopnames te komen maken. Hij probeert dan 1111 clowns op de Markt te krijgen. Vasteloavendstsiedónk 2013 beschrijft de komst van het Klonetrekke naar de Markt als een actie van d'r Ieëtsjte Kirchröadsjer Megafoon Kloep.

In 2002 wordt het klonetrekke een concours, met prijzen voor de beste, grootste, leukste clown- en clownsgroep. De prijsuitreiking vindt in de regel plaats in de Rodahal, maar sinds 2007 op de Markt. Vanaf dat moment wordt ook de naamsverandering in Jroeës Kirchröadsj Klonekonkoer gepropageerd.

Jaarlijkse veranderingen

De veranderingen per jaar zijn:

2016

Dit is de laatste aflevering. Het failliet gaan van het TV bedrijf TV-Limburg dat de rechtstreekse uitzending verzorgt en de kritiek vanuit de feestvierders op de beveiligingsmaatregelen dwingt Kirchröatsjer Vasteloavends Verain Alaaf Kirchroa 1936 om te zien naar een alternatief. Dat wordt gevonden in Klonetrekke i Kirchroa[1][2].

2013

Presentatie: Raoul Deckers en Eric Kempkens. Artiesten zijn Beppie Kraft, Frans Theunisz, Domm en Dool, Marcel Mahr, Jack Vinders, De Toddezek, Dieter Koblenz, Wir sind Spitze, Paul & Leo, La Bamba, Trumpet Stars, Limbo Express, Marleen Mols, De Geliende, Kohlscheidter Dreigestirn met prins Diether III, Frans Croonenberg, De Dorpsgekke, de Knöppele, Iech & die anger Tswei, D'r Letste Sjrai, Marleen Rutten, Die Almraketen, De Martino's, Legata's Lederhosen Power, Peer Heiligers, Kartoesj. Winnaar: De Knoepjoepe.

2010

Ook dit jaar wordt het evenement live-verslagen door TV Limburg. De presentatie is in handen van Deckers, Raoul en Eric Kempkers. Het podium is verplaatst naar de noord-oost hoek van de Markt. Het live-orkest is vervangen door een DJ. Het konkoers wordt gewonnen door CV Oes de moas.

2009

De activiteit wordt tussen 14:00 en 19:00 verslagen door TV Limburg en gepresenteerd door Meijs, Joost (artiesten) en door Deckers, Raoul en Eric Kempkens. De eerste prijs wordt behaald door CV De Rapies. Huisorkest zijn de Crombacher Muzikanten.

2008

De activiteit tussen 14.11 en 18.11 wordt gepresenteerd door Vinders, Jack, Meijs, Joost en Deckers, Raoul. Huisorkest is Damals. Het konkoer wordt voor de derde keer (2006, 2007 en 2008) gewonnen door de Klaboesterbiere.

2007

Dit concours wordt in heel Limburg uitgezonden door TV Limburg. De 4 uur durende presentatie van groepen wordt afgewisseld door optredende artiesten op Focus. De artiesten worden aangekondigd door Meijs, Joost en Hermans, Marc. De clowns worden gepresenteerd door de ex-prinsen Han-Willem I en Raoul I. Het concours wordt gewonnen door de Klaboesterbiere.

Afbeeldingen

Verder

Referenties

Indien de bron van (delen van) bovenstaande informatie bekend is, is dit hier beneden vermeld.

  1. 1Kerkrade dd week 51 2016
  2. 1Kerkade dd wk6 2017