Hoofdstraat

(Doorverwezen vanaf Grote Steenweg)

Kerkrade-Centrum

Fb-hoofdstraat-wendysimons-20160720b.jpg

Kerkrade-Centrum,

De straat ligt in het verlengde van de Holzstraat en verbindt deze met de Markt.

De Hoofdstraat is een onderdeel van een van de steenwegen, van de Holz naar het centrum en verder naar Valkenhuizen, opengesteld eind September 1786. De aanleg van de steenweg begint in 1785. Gezien de belangrijkheid van deze steenwegen toentertijd is deze weg de Hoofdstraat genoemd. Daarvoor heet de weg de Grote Steenweg. De belangrijkste verbindingsweg tot die tijd is de Kloosterraderstraat. Het voetgangersgedeelte tussen de Poststraat en de Markt is in 1978 in gebruik genomen. Daarvoor, tot in 1976, sluit de straat aan op de Wijngracht. De officiele naamgeving dateert van rond 1911.

Aan deze straat ligt, of heeft gelegen onder andere Bel Air, Drop Inn, Volkshuis, Hubertushuis. In het voorjaar van 2009 wordt de straat, samen met de Holzstraat gerenoveerd.

Kruispunt Oost

waterput

Aan het einde van de straat aan de oostkant ligt het kruispunt met de straten Onze Lieve Vrouwestraat, Holzstraat en Kruisstraat. Aan dit kruispunt ligt tot 8 juli 1975 woningbedrijf Buck Meubelen (Buco Meubelen) dat door brand verwoest wordt[1][2]. De restanten zullen nog een aantal jaren blijven liggen totdat in 2010 begonnen wordt met de bouw van een woon-winkelcomplex. Op de vrijgemaakte plek wordt een waterput ontdekt.


Locaties StolpersteineAfbeeldingen

Meer afbeeldingen die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden in de categorie: Hoofdstraat


Eygelshoven

De Kom,

Dit is een oude benaming van de huidige Veldhofstraat.

Referenties

Indien de bron van (delen van) bovenstaande informatie bekend is, is dit hier beneden vermeld.

  1. Ooggetuigen RH dd 8 juli 1975
  2. Mediaberichten dd 9 juli 1975