Goossen, Theo

Theogoossen.jpg
Theogoossen2.jpg

Algemeen

Theo (Th. J. M.) wordt geboren op 20 october 1917 in de voormalige gemeente Bergh en hij overlijdt op 6 februari 2000 in Heerlen. Hij is gehuwd met Jeanette Goossen-Wachelder[1]

Tweede Wereldoorlog

Hij is gedurende de Tweede Wereldoorlog actief in de verzetsbeweging. Hij doet dit dan voornamelijk onder de alias Harry van Benthum, wat ook wel als van Benthem, Van Bentem en Van Bentum geschreven wordt. In 1939 wordt hij dienstplichtig militair en krijgt al direct te maken met de Nazi-dreiging vanuit het oosten. Ook merkt hij in het voorjaar van 1940 als sergeant-pelotoncommandant dat de weerstand van het nederlandse leger niet opgewassen is tegen de oorlogskracht van het Duitse leger. Bij de start van de oorlog op 10 mei 1940 is hij ingedeeld bij de politietroepen en gelegerd in de Cavalerie kazerne in Amsterdam.

Zijn verzet tegen de bezetter begint al vrijwel direct. Hij ontsnapt uit gevangenschap in Amsterdam en wordt later ingedeeld bij de Marechaussee te Susteren. Een ingediend ontslagverzoek wordt niet gehonoreerd omdat hij niet getrouwd is. Dan duikt hij onder en krijgt werk bij het Stikstof Bindings Bedrijf van de Staatsmijnen in Geleen. Na de mijnwerkersstaking in 1943 wordt hij gezocht en hij komt via omzwervingen langs Weert, Maarheeze, Achterhoek en Heerlen in Kerkrade terecht.

LO kring Heerlen (LO-H18) is in oprichting en hij krijgt van Kapelaan Berix de opdracht Rayon 5 (Kerkrade) op te richten. Dit gebeurt in het huis van Aalmoezenier Beel in de Niersprinkstraat.

In juni 1944 is de Sicherheits Polizei naar hem op zoek en duikt hij onder in Heerlen. Mingelers, Wiel neemt Rayon 5 over.

Andere activiteiten

Tussen 1960 en 11 maart 1968 is Theo voorzitter van Gemengd Koor Con Amore.

Referenties

Indien de bron van (delen van) bovenstaande informatie bekend is, is dit hier beneden vermeld.