Parochies

(Doorverwezen vanaf Deken)

Algemeen

Bisdom Roermond heeft het dekenaat Kerkrade in een drietal parochieklusters ingedeeld. Zij verwachten dat in 2010 9 priesters in deze parochies werkzaam zijn. Aan het hoofd van een Dekenaat staat een Deken.

Kerkrade-Oost
Parochiecluster bestaande uit de parochies St. Johannes de Doperparochie en Heilige Pastoor van Ars parochie te Eygelshoven, St. Petrusparochie en Maria ten Hemelopnemingparochie te Chevremont, Heilig Hart van Jezusparochie te Haanrade en De Blijde Boodschapparochie (opgericht in September 1965, de kerk is aan de eredienst onttrokken op 1 maart 2012) en St. Jozef en Norbertusparochie (Rolduckerveld)
Kerkrade-Centrum
Parochiecluster bestaande uit de parochies St. Lambertusparochie (Kerkrade-Centrum), St. Catharinaparochie (Holz), Heilige Antonius van Padua-parochie (Bleijerheide) en H. Maria Gorettiparochie (Nulland)
Kerkrade-West
Parochiecluster bestaande uit de parochies te Kerkrade-West: St. Jozefparochie te Kaalheide, Onze Lieve Vrouw van de Altijddurende Bijstandparochie (Heilust), Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen-parochie (Terwinselen), St. Martinus parochie (Spekholzerheide) en Onze Lieve Vrouw van Lourdesparochie (Gracht). Diaken Math Cuvelier (1951 - 0000) wordt op 29 oktober 2016 benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn parochiewerk[1].

Deken

Hij is de priester, ook wel aartspriester genoemd, aan het hoofd van een Dekenaat. Hij houdt namens de bisschop toezicht op de geestelijken en visiteert hun kerken. Sommige protestantse Kerken buiten Nederland en België kennen een soortgelijke functionaris. De Duitse term is: Superintendent. Kerkrade kent de volgende Dekens:

Buiten Kerkrade

Ook zijn er Kerkradenaren die dekenaten buiten Kerkrade Deken zijn geworden. Zoals:

Bisdom

Een bisdom (een verzameling parochies en dus dekenaten) wordt geleid door een bisschop. Kerkrade heeft in het verleden tot een aantal bisdommen behoord, zoals (in chronologische volgorde) Tongeren, Luik en Roermond. Bisdom Roermond is opgericht in 1559.

Van Bisdom Roermond zijn de volgende Bisschoppen bekend (9 sinds 1853):

Van Bisdom Luik zijn de volgende gegevens bekend

Verder

Referenties

Indien de bron van (delen van) bovenstaande informatie bekend is, is dit hier beneden vermeld.

  1. Limburger dd 31-10-2016, RH
  2. 1Kerkrade dd week 50 2016
  3. Grenzeloos Contact, Parochieblad jrgng 43, nr 11, november 2018