Borsboom, Ad

Adborsboom.jpg

Adrianus Petrus Borsboom wordt in 1944 geboren in de Kaffebergsweg.

Hij verhuist later naar de Melchiorstraat en gaat naar de HBS. Na zijn verhuizing naar Beuningen wordt hij daar fractievoorzitter van het CDA. De functie zal hij 8 jaar uitvoeren. In 1978 promoveert hij aan de Universiteit van Nijmegen en doet onderzoek naar de lange termijn veranderingen bij Aboriginals. Dit is tevens het onderwerp van een door hum geschreven boek: De clan van de wilde honing. In 1997 wordt hij aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen benoemd tot hoogleraar in de antropologie van de pacific.

Op 28 april 2006 wordt hij door Hare Majesteit de Koningin benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Naar aanleiding daarvan verschijnt onderstaande, korte, biografie.

Op 28 april j.l. heeft oud-Kerkradenaar prof. dr. Ad Borsboom uit Ewijk, uit handen van de burgemeester van de gemeente Beuningen de versierselen ontvangen behorende bij het Ridderschap in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Ad Borsboom vervult aan de faculteit der sociale wetenschappen van de Radbout Universiteit te Nijmegen de leeropdracht Pacific Studies, een specialisme binnen de Nijmeegse culturele antropologie dat inmiddels internationale faam heeft verworven. Hij wordt alom gerespecteerd als DE Australiëdeskundige van Nederland. Ad Borsboom ontvangt de hoge koninklijke decoratie juist in het jaar dat de vriendschapsbanden tussen Nederland en Australië 400 jaar bestaan.
Ad Borsboom is de Aboriginal-kenner in Nederland. Hij heeft naam gemaakt als wetenschapper en oprichter van een onderzoekscentrum dat uniek is in Nederland nl. het Centre for Pacific and Asian Studies. Hij treedt op als adviseur van de Australische ambassadeur in Nederland en is in het recente verleden regelmatig geconsulteerd door onder meer de Australische Parlementaire Commissie, Land Councils en ministeries voor het opzetten van onderzoek naar de posities van Aborigines in Australië. Borsboom maakt zijn bevindingen met regelmaat en op velerlei wijzen toegankelijk voor een breed publiek door middel van publikaties (boeken, artikelen) interviews op radio en tv en lezingen.
Vanwege de viering van 400 jaar betrekkingen tussen Australië en Nederland dit jaar wordt Borsboom ook dit jaar regelmatig bevraagd over zijn expertise: kennis van de Aboriginal samenleving en -geschiedenis.
Behalve op wetenschappelijk terrein is prof. Borsboom op vele bestuurlijke gebieden aktief. Zo was hij van 1986 tot 1994 fraktievoorzitter van de CDA-fraktie van de gemeenteraad van Beuningen en is hij sinds vele jaren een uitstekend vice-decaan van de faculteit Sociale Wetenschappen.

Producties

  • De clan van de Wilde Honing ISBN-9078302097 info: KB. Anno 2007 zijn 5 herziene uitgaves verschenen, waaronder 1 vertaling Duits.
  • Identity and religion: a multidisciplinary approach (2003)
  • Mono koame: 'wij denken ook' (2001)
  • Anthropologists and the missionary endeavour: experiences and reflections (2000 )
  • In quest of humanity in a globalising world: Dutch contributions of the Jubilee of universities in Rome (2000)
  • Veld winnen: drie inauguraties in de antropologie (1998)
  • Mythen und Spiritualität der Aborigines (1998)
  • Cultural dynamics of religious change in Oceania (1997)

Verder