Boomgaardskuilweg

(Doorverwezen vanaf Bongaartskuilweg)

De Kom,

De straat ligt in het verlengde van de Putstraat en verbindt deze met Landgraaf. De naamgeving houdt verband met een laagte, een kom, in het terrein (gesenk en rond 1798: Baungar(d)koll) en niet met de familie von Bongarts die in het verleden, lange perioden Heer waren van de streken in en rond Eygelshoven. De naamgeving dateert van een onbekende datum.

De benaming Boomgaardskoul wordt reeds in 1593 in de archieven van het Laethof van Eygelshoven vermeld. Dat in de weg rond 1822 plaatselijk de indruk geeft van een diepe gracht staat eveneens vast. De straat wordt dan Bongaartskuilweg genoemd. Later wordt de naam in de huidige naam gewijzigd.

Vliegtuigcrash

De Tweede Wereldoorlog is alweer enkele maanden uit Kerkrade weg. Toch wordt de Kerkradenaar er nog elke dag mee geconfronteerd. Zeker, wanneer op 31 december 1944 een Brits vliegtuig neerstort in deze straat[1]. De 4-motorige Lancaster-bommenwerper ME647 met 7-koppige, voornamelijk Canadese[2]) bemanning is onderweg naar Kirmington na een bombardement op een spoorwegemplacement in het Duitse Osterfeld bij Oberhausen. Rond 19:30 wordt het vliegtuig door een Duitse jager neergestoren. Alle bemanningsleden verliezen daarbij hun leven[3]. Aan boord waren:

Verder

Referenties

Indien de bron van (delen van) bovenstaande informatie bekend is, is dit hier beneden vermeld.

  1. http://home.kpn.nl/slang075/wim-slangen/RCAF-166-ME647-Eygelshoven.html dd 20180908
  2. Mail Wim Schlangen dd 20181214
  3. Duel in de wolken van Ron Putz, pg 200