Bakker, Jits

Kunstenaar,

Hij wordt geboren in Renkum[1] op 6 juli 1937 en is nu woonachtig en werkzaam in De Bilt. Hij is onder andere de maker van de Jaap Edentrofee (1972), het beeld De Junior - voor het sporttalent van het jaar - en het beeldje dat bestemd is voor de winnaars van de Tom Sebastiaan Gans Prijs.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog evacueert hij naar Friesland als de Slag om Arnhem in september 1944 uitbreekt. Na de oorlog verhuist hij voor een jaar naar Zweden. In 1950 zit hij 3 jaar op de ambachtschool en behaalt zijn diploma decoratie schilder. Verder werkt hij als vloerbedekker en behangontwerper en volgt in Arnhem de avond kunstacademie. In 1955 vaart hij voor een jaar als matroos op de binnenvaart. Daarna werkt hij bij een reclamebureau in Arnhem en vervult zijn dienstplicht als matroos bij de Koninklijke Marine.

In 1959 studeert hij af op de Grafische School Utrecht en heeft zijn eerste tentoonstelling van aquarellen en portretten in Renkum en de Schouwburg Reehorst te Ede.

Van die tijd af exposeert hij in Nederland en op veel plaatsen in het buitenland waaronder de Portugese Algarve en het Spaanse Andalucia en in wereldsteden als, Lissabon, Barcelona, Los Angeles, Atlanta, Johannesburg, Mexico city, Parijs. Wereldwijd bevinden zijn werken zich in vele museale en particuliere collecties in onder andere Amerika, Engeland, Duitsland, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Finland, Spanje, Portugal, Frankrijk, België. Zijn beeldentuin wordt in 1997 achter het Paviljoen Beerschoten van Het Utrechts Landschap ingericht. Sinds 1999 is Museum Jits' Beelden op Beerschoten een feit.

In Kerkrade zijn 3 van zijn beelden in openbare ruimtes te zien[2]:

  1. Spelende kinderen (1977)
  2. Nar (1977)
  3. Steltloper (1987)

Referenties

Indien de bron van (delen van) bovenstaande informatie bekend is, is dit hier beneden vermeld.

  1. Algemene info, http://nl.wikipedia.org/wiki/Jits_Bakker, Ruud habets 16 okt 2008 09:22 (CEST)
  2. Kerkrade info, Kerkrade-een stad al sbeeldentuin, Ruud habets 16 okt 2008 09:22 (CEST)